Vopak en Gasunie
9 mei 2006
Grote Europese gasbedrijven verbinden zich aan Gate terminal (LNG).
N.V. Nederlandse Gasunie (Gasunie) en Koninklijke Vopak N.V., partners in het Gate terminal project (LNG), hebben een overeenkomst afgesloten met twee belangrijke Europese gasbedrijven voor de jaarlijkse doorzet van in totaal 5 bcm (miljard kubieke meter). Een van de overeenkomsten is met RWE, een van Europa’s meest vooraanstaande elektriciteits- en gasbedrijven. Gate terminal is van plan de nieuwe LNG-terminal op de Maasvlakte in Rotterdam te bouwen.
Marcel Kramer, Voorzitter van de Raad van Bestuur van het Gasinfrastructuurbedijf Gasunie: “Met RWE hebben we een contract getekend (‘Heads of Agreement’) waarin een doorzetcapaciteit van 3 bcm per jaar wordt gegarandeerd. Bovendien heeft RWE zich tevens aan het project verbonden door ook nog eens een aandeel van 10 procent in Gate terminal te nemen. Ik verwelkom RWE als een committed business partner.
Gate terminal onderscheidt zich met name door het onafhankelijke ‘multi-user’ business concept en de perfecte lokatie aan de ingang van de haven van Rotterdam. Met zijn goede verbindingen naar de Europese markt is dit een échte ‘Gateway to Europe’.”
John Paul Broeders, Bestuursvoorzitter van Vopak: “Met deze eerste twee contracten is een significant deel van de geplande capaciteit (in de eerste fase 8 tot 12 bcm per jaar) al geboekt. Ik ben buitengewoon verheugd dat ons project zo’n grote vooruitgang boekt. Bij het sluiten van het ‘open season’ in het eerste kwartaal van dit jaar was de interesse uit de markt groot. Op dit moment zijn we contracten met verschillende andere partijen aan het afronden.
Op basis daarvan zal de initiële doorzet voor de eerste fase worden bepaald.
De ontwerpfase en de procedures voor overheids- en bedrijfsvergunningen verlopen volgens plan. We verwachten de definitieve investeringsbeslissing voor de bouw van de terminal circa medio 2007 te nemen. Met een bouwperiode van drie jaar zal Gate terminal vóór het eind van 2010 volledig operationeel zijn.”
In Gate terminal hebben Vopak en Gasunie hun expertise gebundeld als het gaat om het exploiteren van onafhankelijke terminals, het lossen van schepen, efficiënt voorraadbeheer voor verschillende klanten tegelijk, LNG-opslag, regasificatie, beoordelen van de gaskwaliteit en om de veilige en efficiënte verbindingen met het Europese gastransportnetwerk.
Profiel N.V. Nederlandse Gasunie
N.V. Nederlandse Gasunie is een aardgastransportbedrijf met een toonaangevende positie in Europa. Onder de taken van Gasunie vallen onder meer het beheer en de ontwikkeling van het landelijke gastransportnet en het aanbieden van gastransport. Daarbij wordt ingespeeld op toenemende internationale gasstromen. In 2005 bedroeg de doorzet van gas ruim 95 miljard kubieke meter.
Voor meer informatie:
Communicatie N.V. Nederlandse Gasunie
Hansch van der Velden
Telefoon : 050 – 521 21 60
Mobiel : 06 – 1100 55 50
E-mail : j.h.van.der.velden@gasunie.nl
Website : www.nvnederlandsegasunie.nl
Profiel Vopak
Koninklijke Vopak N.V. is ’s werelds grootste onafhankelijke tankterminal operator, gespecialiseerd in de opslag en overslag van vloeibare en gasvormige chemie- en olieproducten. Desgewenst levert Vopak logistieke diensten voor klanten van de terminal. Vopak exploiteert 74 terminals met een opslagcapaciteit van meer dan 20,8 miljoen cbm in 29 landen. Deze liggen op strategische plaatsen ten opzichte van de gebruikers en de belangrijkste vaarroutes. Klanten zijn overwegend ondernemingen uit de chemische en olie-industrie voor wie Vopak een grote verscheidenheid aan producten opslaat die zijn weg naar een groot aantal industrieën vindt.
Voor meer informatie:
Koninklijke Vopak N.V.
Corporate Communication & Investor Relations
Rolf Brouwer
Telefoon : 010 – 400 2777
E-mail : corporate.communication@vopak.com
Website : www.vopak.com
Profiel RWE Group
RWE, met hoofdkantoor in Duitsland, is een van de grootste elektriciteits- en gasbedrijven van Europa. Over het fiscale jaar 2005 genereerden de 86.000 medewerkers van de RWE Group een omzet van €42 miljard. De belangrijkste markten van het bedrijf op het gebied van productie, verkoop en handel in energie en energiegerelateerde producten zijn Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en het vasteland van Europa. RWE levert elektriciteit aan 20 miljoen klanten en gas aan 10 miljoen. Op het Europese vasteland voorziet RWE bijna 14 miljoen klanten van drinkwater en afvalwaterreiniging als onderdeel van hun dagelijkse bestaan.